Monday, March 17, 2008

Kabinet Kerajaan Tiga Beranak

Kali ini Abdullah Hj Ahmad tidak seperti tahun 2003 sebaik sahaja di lantik menjadi Perdana Menteri, dia menyusun kabinetnya dengan bercuti di Pangkor Laut Island Resort dengan semua anak, isteri dan menantu memberikan pendapat untuk membentuk kabinetnya sehingga tertubuhnya Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan yang dicadangkan oleh isterinya dan juga membuang beberapa Menteri yang pernah berjasa kepada UMNO dan Negara.

Dan selepas PRU ke 11 dia menyusun kabinet di rumahnya dengan tunjuk ajar anak dan terutama menantunya Khairy Jamalludin dan ada yang termasuk dan ada terkeluar dalam senarainya dan di saat akhir ada yang tertinggal seperti Tan Sri Isa Abd Samad.

Hari ini Abdullah Hj Ahmad dalam Kerajaan Tiga Beranaknya sudah mula mengenal apa yang dipanggil musyawarah bila dia berunding dengan semua ketua parti dalam Barisan Nasional bagi cadangan pelantikan anggota pentadbiran awam. Tidak pula diketahui ada atau tidak pemimpin kanan UMNO seperti Najib Tun Razak dirundingkan bagi melantik wakil-wakil UMNO dan portfolionya.

Jika Abdullah Hj Ahmad tidak mengalami penyakit kemurungan atau “Mental Disorder” dia akan menggunakan manifestonya “Selamat Aman Makmur” sebagai garis panduan menubuhkan anggota kabinetnya. Pertama dalam soal ekonomi yang di ikrarkan. Jika berdasarkan 7 perkara tersebut antaranya melibatkan daya saing negara, keusahawanan, peluang pekerjaan dan pembangunan koridor.

Maka Menteri bagi Industri dan Perdagangan Antarabangsa, Pembangunan Usahawan, Sumber Manusia dan Pembangunan Wilayah, jika dilihat Menteri yang terdahulu jika di kekal tidak akan membawa perubahan kecuali Menteri yang menjaga Usahawan. Sudah tibanya Menteri MITI diberikan kepada MCA dan UMNO mengambil Kementerian Sumber Manusia kerana masalah Bumiputra dalam Industri dan Perdagangan yang di terajui oleh Rafidah Aziz tidak banyak membantu bumiputera termasuk dalam soal AP - approved permit yang banyak diberikan kepada individu tertentu. Dan Kementerian dia yang mula-mula menutup Bahagian Penyertaan Bumiputra yang ditubuhkan selaras Dasar Ekonomi Baru.

Dan dalam soal tenaga kerja atau kaum buruh di samping orang India, orang Melayunya yang dikira banyak dalam sektor itu yang sekian lama Kementerian Sumber Manusia yang didahului Kementerian Buruh dipegang oleh MCA, pembelaan kaum buruh dalam meningkat taraf hidup pekerja tidak nampak adanya kemajuan dan ini antara sebab kekalahan BN-Barisan Nasional baru-baru ini disebabkan kaum buruh kecuali pekerja Bank telah tidak menyokong calon-calon BN.

Begitu juga dalam Pembangunan Seimbang yang mengandung 13 ikrar melibatkan berbagai Kementerian termasuk Pembangunan Luar Bandar, Perumahan, Kesihatan, Pengangkutan. Telah tiba masanya Kementerian Perumahan dijadikan satu Kementerian berasingan dan Kementerian Wilayah Persekutuan dicantumkan dengan Kerajaan Tempatan . Kementerian Perumahan pula disatukan dengan Kementerian Sumber Asli kerana kebanyakan kerosakan alam sekitarnya kerana projek perumahan yang dilaksanakan.

Dalam soal pendidikan dengan ikrar 7 perkara tersebut memerlukan seorang Menteri yang agak kanan dalam Parti dan mempunyai latar belakang pendidikan yang disegani oleh para pendidik sendiri. Kerana sekian lama Kementerian Pendidikan atau dahulunya Pelajaran di terajui oleh seorang yang hanya berkelulusan biasa kecuali Tan Sri Musa Mohamad yang pernah menjadi Naib Canselor USM-Universiti Sains Malaysia.

Abdullah Hj Ahmad yang telah gagal dalam tempohnya menjadi Menteri Keselamatan Dalam Negeri sehingga memperakui dalam manifestonya untuk mengurangkan indeks jenayah, di mana indeks menjadi naik kerana dia Menterinya sewajarnya melepaskan jawatan tersebut. Dan secara kebetulan gambar Musa Hassan terdapat dalam manifesto yang seolah-olah dia sudah menjadi ahli UMNO mungkin di Cawangan Bukit Aman, jawatan Menteri Keselamatan Dalam Negeri amat sesuai diserahkan kepadanya dengan dilantik menjadi Senator.

Dalam meringankan beban kenaikan harga barang keperluan dapur dan perut yang menjadikan senda gurau waktu kempen PRU ke 12 yang berbunyi lebih kurang, BN-Barang Naik? Bila Naik? Baru Naik? Berapa Naik? Banyak Naik! Bakal Naik? Beras Naik! Apa yang tidak naik? Hanya Abdullah Hj Ahmad yang tahu apa barang yang tak naik, tetapi setengah orang kata kemungkinan barang Abdullah Hj Ahmad yang tak naik, itu sebab itu agaknya dia macam Chua Soi Lek yang terpaksa melihat VCD lucah dengan cara pergi meraba perempuan dulu walau pun dia Imam Besar Islam Hadhari.

Makna nya jika di ulas kesemua perkataan ikrar yang dijanjikan oleh Abdullah Hj Ahmad dia memerlukan satu pasukan Menteri Kabinet yang berdedikasi dan jika boleh seorang yang betul-betul mempunyai asas pengetahuan Kementerian yang bakal dia mengetuai.

Dan yang terpenting ialah seorang Menteri mesti menyedari apakah yang menjadi tanggung jawabnya seperti mana yang tertulis dalam Akta Tugas Menteri dan Timbalan Menteri. Perlu lah di ingatkan bahawa seorang yang dilantik sebagai anggota jemaah Menteri mestilah menyedari bahawa dia bertanggung jawab melaksanakan semua dasar yang dipersetujui oleh Perhimpunan Agung partinya.

Seorang Menteri akan dibantu oleh seorang Ketua Setiausaha sebagai Ketua pentadbiran Kementerian dan pengawal kewangan atau belanjawan Kementerian. Bagaimana pun Akta membenarkan seorang Menteri menolak nasihat seorang Ketua Setiausaha. Kerana itulah di zaman Tun Razak Husseiin sebagai Perdana Menteri gagasan dasar parti menguasai Kerajaan diadakan berbeza dengan Abdullah Hj Ahmad di mana dasar dan kehendak anak dan menantu menguasai Kerajaan.

Jika Abdullah Hj Ahmad yang sudah ditolak oleh rakyat seperti seorang yang didapati terkencing di tempat seperti pentas, dan tugasnya sekarang untuk mencuci atau membersihkan tetapi sayang seribu kali sayang, dalam keadaan dia membersihkan lantai tersebut dia masih lagi terkencing. Maka keputusan rakyat tidak mahu menukar orang sebaliknya menukar sistem sewajarnya dihormati oleh semua pihak.

Sang Kelembai: Kemungkinan kabinet Islam Hadhari ini sama dengan tajuk sitcom di TV yang berbunyi Pi Mai, Pi Mai Tang Tu tidak ada perubahan dan sekali rakyat tertipu oleh Kerajaan Tiga Beranak jika nama seperti Mohd Nazri Aziz, Shafie Afdal, Azmi Khalid, Radzi Sheikh Ahmad, Abdullah Zain dan termasuk Muhyiddin Yassin keadaan tsunami politik yang melanda UMNO akan berterusan di tahun PRU ke hadapan dan tidak akan berubah.


Mungkin pendapat yang di terima ini adalah bentuk Kerajaan tiga beranak :

Dapat berita terbaru....!!!!Senarai kabinet 2008

Perdana Menteri :YAB Dato Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi,

Timbalan Perdana Menteri :Dato Kamaludin Abdullah Badawi

Menteri Kewangan :Dato Seri Kalimullah Hassan

Menteri Dalam Negeri :Khairy Jamaluddin


Menteri Penerangan :Dato Seri Anuar zaini

Menteri Pengangkutan :Dato Seri Tony Fernandez

Menteri Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pembinaan Masjid :Dato Patrick Badawi (Lim)

Menteri Kesihatan :Dato Dr. Vincent Lim Ah Pek

Menteri Hal Ehwal Wanita dan Pembangunan Masyarakat :Nori Abdullah

Menteri Dijabatan Perdana Menteri :Dato Zaki Ahmad Zahid

Menteri Perdagangan Antarabangsa :Azim Zabidi

Menteri Hal Ehwal kaum India :Dato Reezal Merican Naina Pottu Marican

Menteri Hal Ehwal Warga Emas :Dato Hajjah Rahmah (Ibu Khairy)

Menteri Belia, Sukan dan Kereta Terpakai :Dato Azeez Rahim Rempit

Menteri Sains, Teknologi, Innovasi Dan Alam Sekitar :Maya Karin

7 comments:

Anonymous said...

THE ART OF WAR - PART 1
(know your enemy; keep in formation)

Buat masa ini, Abdullah Ahmad Badawi sudah merasa cukup tertekan untuk meletakkan jawatan. Memang itulah yang seharusnya beliau rasakan. Jika beliau seorang yang mempunyai maruah dan harga diri, beliau perlu berundur dengan sopan.

Ini akan beliau lakukan - tetapi bukan dalam masa UMNO sedang dilanda ombak, yang boleh menyebabkan kapal terbalik dan karam.

Memandangkan beliaulah yang telah dilantik untuk memandu kapal UMNO, maka saat dilambung ombak besar ini, tangannya perlu terus memegang kemudi.

Dan anak-anak kapal lain juga perlu terus berkayuh.

Sebab itulah Najib, Hishamuddin dan yang lain-lain ketika di atas puncak gelombang ini masih lagi menunjukkan kesetiaan mereka.. kerana ketika ini mereka sedang bermati-matian berusaha menstabilkan kapal yang hampir terbalik.

Mereka bukannya pengampu.

Saya pasti mereka juga rasa Kapitan kapal mereka perlu menyerahkan kemudi kepada tangan Kapitan yang lebih berwibawa dan tahu arah tujuan.

Cuma bukan sekarang.

Jika kemudi dilepaskan, maka berpusing-pusinglah ia. Cuba fikir dan bayangkan anda sedang berada di atas kapal dalam filem The Perfect Storm. Itu cerita benar. Kapal UMNO juga cerita benar, cuma sekelilingnya sahaja yang berbeza.

Juga cuba letakkan senario ini dalam satu medan pertempuran atau papan catur. (Barangkali anda mungkin tidak mengambil serius jika di papan catur kerana ia hanya satu permainan.) Jadi, kita anggaplah ini satu pertempuran di medan perang.

Pernahkan anda menganalisa sejarah-sejarah Peperangan Uhud, Khandak dan Badar di zaman Rasullullah S.A.W. Ingatkah pesan baginda akan jangan lari dari perang?

Ambil iktibar.

Saya pasti anda pernah menonton filem Gladiator. Lihat bagaimana ‘the gladiators’ kekal dalam formasi semasa di gelanggang.

Ketika dalam peperangan.., ketika saat begitu getir, KETUA harus kekal berada dalam barisan menentang pihak lawan.. biarpun ketika runcing dan on the verge of losing.

Apa fungsi The Queen, Bishops, Knights, Rooks di papan catur?

Askar-askar perlu kekal dalam formation, kerana jika berpecah disaat ini dan KETUAnya lari.. maka terburailah formasi.

Semangat anak-anak buah akan terus pudar melihat KETUA lari dari perang. Mereka akan terus sahaja membuang senjata dan lari bertempiaran. Bayangkan apa yang akan terjadi.

Di situlah pihak lawan akan masuk mengambil kesempatan untuk menghapuskan saki-baki mereka yang berada dalam pasukan. Cari sahaja pemegang-pemegang panji-panji, potong tangan mereka.

Bila bendera tidak dikibarkan lagi, itu sudah kalah namanya.

Jadi kita jangan lari dari perang.

Musuh akan serang hendap. Mungkin juga serang dari belakang.

Ini satu perumpamaan. Tetapi hakikatnya inilah yang sedang berlaku. Cuma pemimpin-pemimpin dan askar-askar, pendekar dan pahlawan ini tidak memegang senjata.

Jangan lupa, dalam formasi ini juga terdapat ramai tali barut.

Memang benar, Badawi perlu berundur. Insyallah, beliau akan berundur jika sayangkan bangsanya dan mahu asas perjuangan diteruskan.

Cuma bukan sekarang tetapi tidak lama lagi.

Dan Khairy... belaiu ini bukan seorang strategist. Strateginya hancur lebur. Selalu salah langkah.


Dan bukan juga seorang General atau Panglima Perang kerana lagaknya yang sungguh angkuh sudah tidak mendapat kesetiaan dari askar-askar yang bertempur.

Jika Badawi degil dalam masa terdekat, atau gila kuasa atau buat-buat pekak, maka akan berpecahlah barisan ini. Hancurlah perjuangan. Dan Melayu akan mengambil masa yang berzaman-zaman untuk mengembalikan zaman kegemilangan (sedang kita juga masih belum gemilang). Itupun, jika masih ada yang belum putus asa.


Daripada,

Sun Tze
"The Art Of War”

Anonymous said...

Setelah lima puluh tahun kita menyambut kemerdekaan di bawah kerajaan BN yang tak mampu untuk dicabar itu akhirnya untuk tahun 2008 ini kita bakal menyambut kemerdekaan negara dengan parti pembangkang yang kuat di mana lima negeri di bawah penguasaan parti pembangkang.

Tahun 2008 merupakan titik peralihan senerio politik yang bersejarah buat rakyat Malaysia. Kalau tahun 1957 merupakan tarikh negara kita merdeka tetapi tahun 2008 ini adalah tarikh rakyat kita merdeka. Pada tahun 2008 ini menampakkan sebahagian besar pemikiran rakyat kita benar-benar telah merdeka. Ini dapat dilihat dengan jelas dari keputusan pilihanraya umum ke 12 yang lalu.

Tentunya sambutan kemerdekaan Tahun 2008 ini sungguh bermakna sekali buat rakyat Malaysia setelah pemikiran mereka ‘dibelenggu’ oleh parti BN selama 50 tahun.

Anonymous said...

hahaha..kombinasi kabinet yang sangat kukuh...(dibaca..untuk memporak perandakan Malaysia!!!)

Anonymous said...

Bro,
Menteri Pelancongan pun Abdullah Ahmad Badawie. Dia suka ke Australia, jadi elok lah tu.

Anonymous said...

Kelakar la bayangan Kabinet 2008 sang kelembai tu! Kabinet baru yang sah telah dibentuk hari ini...

.@blogger.com said...

Memang benar teori ini jika dalam keadaan tertekan atau menghadapi masalah dari luar. Tetapi soalnya keadaan sekarang masih membolehkan PM letak jawatan dan lantik orang No.2 menggantikannya. Benar bahawa kapal sedang dilambung gelora tetapi mesti ada ruang yang membolehkannya menggantikan nakhoda. Soalnya beliau enggan berbuat demikian. Kerana itu beliau cuba memantapkan barisan kelasi2nya (kabinet) bagi tujuan terus berkuasa.

Beliau sepatutnya sedar bahawa gelombang kedua nanti akan lebih besar, jadi seharusnyalah beliau serahkan tugas kepada pengganti beliau agar semangat semua kelasi2 akan jadi lebih tenteram. Tapi apa yang berlaku sekarang ini adalah berbeza. Beliau bukan menambah keyakinan bahkan menambahkan musuh dan tak puashati.

Saya rasa kalaupun PM ada strategi, strateginya hanyalah ingin melihat keadaan tidak aman dan tenteram dan ini akan memudahkan beliau menggunakan kuasa2 ketika dharurat untuk selamatkan diri dan maruah yang sedikit.

Anonymous said...

The Secret Pact of Pak Lah/SIL & ANWAR/DAP

I think PL/KJ/ANWAR/DAP secret pacts is to kill off this UMNO baru. PL/KJ knew all along they cannot resist Tun M (UMNO Baru). ANWAR is the only hope for PL/KJ to escape free w/o backlash & punishments.PL/KJ are buying time till ANWAR is ready. Wonder why ANWAR/DAP are never really critical on PK/KJ scams, WPI & flip-flop policies.

ANWAR/DAP have always praised the way LKY Dynasty(PAP) manages the city state. Ask the Singaporeans the real feeling on the ground with our similar issues (freedom of speech,blood sucking govt policies,grips on judiciaries ,rising unemployment rates (they too prefer cheaper labours of PTI), deteriorating social values, high crime rates, unaffordable properties, inflation rate 6.6% etc are really alarming.LKY Dynasty has always been in denial state ever since & it’s a total media blackout too. Oppositions leaders can never last long with the LKY twist & turns using legal proceedings against them.

Do u really believe Mas Selamat (so called the JI terrorist) managed to escape the city state with all the CCTVs at every corners & their state of the art securities & public only knew it after 4hrs later.(Biggest Joke of the Century).

LKY Dynasty is just another proxy to the British East Indian Company descendants or to be exact the British Zionist(CAPITALIST) regime enjoying people miseries with their slave economy methods (sounds similar too)on people/resources, manipulates CPF,Trust funds,taxes & other financial instruments to control economy on this side of the world.
Do u really think they would gave up the most strategically port (east-west route)in the world. In fact Singapore is among the top 10 busiest port in the world.

Since all the medias there are govt owned (sounds familiar )are totally blackout,people there too turn to bloggers like we do here .Do check some of their site(eg;Sgpolitics.net , Dissident Singapore etc).Guess the number of brain drains there(migrating to Australia, NZ ,Canada,USA etc) & its not strange here too.Our Political Tsunami is getting on the nerve to LKY Dynasty & their people already said “Tak Boleh Tahan” with red shirts infront of their parliament recently . They are watching our political scenario closely.
I wanted to believe in ANWAR fights, but the recent DAP/ANWAR events of power hunger makes me puzzled.It is interesting though when ANWAR enjoys the media coverage of LKY Dynasty.I smell rats here. but I really hope i'm wrong.

By
Rats Tracker

Kerajaan Tiga Beranak
Imam Besar Mahzab Islam Hadhari
Solidariti bersama bloggers Malaysia