Friday, April 18, 2008

Agenda Melayu giliran PASMasalah yang terbesar dihadapi oleh Saya Perdana Menteri Abdullah Hj Ahmad yang “Saya Masih Di sini” ialah ketergantungan dengan nasihat dan pandangan anaknya Kamalludin Abdullah dan menantunya Khairy Jamalludin Abu Bakar dan penasihat di belakang tadbirnya yang bernama Zulkefli Abdul yang pernah mengetuai BTN-Biro Tata Negara dan dua orang korporat penyamun yang bernama Anuar Zaini dan Kalimullah Meor Hassan.

Itu sebab sebagai seorang Perdana Menteri dalam kerajaan majoriti mudah dan Presiden UMNO, dia langsung tidak mahu memberi respons atau memberikan sokongan balik kepada kenyataan Presiden PAS, Haji Hadi Awang yang bersedia memikirkan soal Melayu dengan terlebih dahulu membetulkan pentadbiran negara.

Jika orang berakal, kenyataan Haji Hadi Awang adalah satu hantaran yang baik dalam satu perlawanan bola dan jika penerima nya pasukan lawan sudah pasti bersedia untuk menendang terus di dalam gol tetapi Abdullah Hj Ahmad hanya membiarkan sahaja bola itu masuk kepada gol sendiri.

Kenapa tidak lebih daripada 24 jam selepas kenyataan itu, tidak ada seorang pun pemimpin UMNO yang hendak menjawab akan kenyataan dari Haji Hadi Awang berkaitan perpaduan Melayu. Kalau takut sangat kerana belum di dahului oleh komen Abdullah Hj Ahmad, sekurang-kurang selepas berani bercakap dengan orang yang tidak hadir dalam perjumpaan dengan pemimpin UMNO untuk meminta Abdullah Hj Ahmad meletakan jawatan, jika sekadar berani membentangkan kain rentang, baik tak payahlah bercakap banyak pemimpin UMNO dalam soal Abdullah Hj Ahmad didesak meletakan jawatan sebalik teruslah sokong.

Jika Abdullah Ahmad yang menjadi robot yang dipandu arah oleh Tingkat 4, Perdana Putra dan Zulkefli Abdul tidak mengambil peluang atas kenyataan Haji Hadi Awang maka jelaslah UMNO sudah memang benar tidak relevan dalam perjuangannya sebaliknya di samping memperjuangkan perjuangan asal PAS yakni melaksanakan kehendak-kehendak ajaran Islam dalam kehidupan dunia ini dan meminta seorang Islam ingat hari akhirat, PAS sudah bermula memikirkan soal Melayu.

Persoalan Melayu sewajarnya bukan lagi dalam soal sempadan politik dan kepentingan individu seperti yang difikirkan oleh ahli fakir Abdullah Hj Ahmad yang bernama Zulkefli Abdul ini. Selepas PRU-12 8Mac08 orang-orang Melayu sudah mula melihat dirinya sendiri atas keputusan yang di lakukan.

Dan keadaan terus bertambah menjijikkan bila mana dalam masa beberapa blog yang dikenali sebagai ahli UMNO menghentam dan menulis apa sahaja yang ada kaitan dengan keburukan pentadbiran Abdullah Hj Ahmad sebelum PRU-12 8Mac08 dihina dan dikutuk oleh pemimpin UMNO malah ada antara Ketua-ketua UMNO Bahagian termasuk Menteri-menteri yang tak mahu bercakap dengan blogger asal UMNO ini.

Tetapi hari ini, mereka yang sanggup bangun empat pagi untuk pergi ke Air port TUDM Subang kerana sama ada hendak menghantar dan menjemput Abdullah Hj Ahmad pergi dan balik dari luar negeri yang jadual pada jam 6 pagi dan berhimpit-himpit dengan berebut dan ada yang bertampar tangan siapa yang dapat dulu mencium tangan Abdullah Hj Ahmad kini orang yang sama memaki hamun Abdullah Hj Ahmad dan meminta dia salahkan sebagai penyebab kekalahan UMNO/Barisan Nasional.

Aneh perangai pemimpin UMNO ini dari atas hingga ke bawah. Itu sebab dengan tiba-tiba penyangak politik yang pandai mencari kesempatan Muhyiddin Yassin bercakap agaknya luar biasa, walhal antara panglima perang Abdullah Hj Ahmad adalah dia sendiri. Orang seperti ini kah yang boleh dipercayai memperkukuhkan UMNO. Takut-takut penyangak politik inilah akan menambahkan banyak tanah yang akan diberikan kepada Singapura seperti mana dia berkuasa bila menjadi Menteri Besar Johor dahulu.

Berbalik dalam soal perbincangan agenda Melayu, saranan Haji Hadi Awang sewajarnya di sokong oleh Abdullah Hj Ahmad dan UMNO sendiri kerana dari Melayu terpinggir di bawah pentadbiran Abdullah Hj Ahmad dan UMNO kecuali orang-orang yang terdekat dengan Abdullah Hj Ahmad seperti penyangak korporat Anuar Zaini dan Kalimullah Hassan, elok sangat masalah orang Melayu yang secara sendiri sudah pasti Islam diperjuangkan oleh PAS pula seperti harapan orang-orang Melayu sekarang.


Sudah sekian lama UMNO mendabik dada sebagai pejuang Melayu, jika sekadar Hishamuddin Hussein hendak memperjuangkan untung nasib Melayu sekadar menunjukkan keris hanya nanti tinggal kenangan dan mimpi indah. Malah dia sendiri seorang yang mementingkan pangkat sahaja bila mana mengosongkan jawatan Ketua Pemuda UMNO supaya membolehkan Khairy Jamalludin Abu Bakar menjadi Ketuanya. Apa jawatan pun yang akan di tanding olehnya dan orang UMNO memberikan undi kepada Hishamudin Hussein, samalah seperti orang orang Melayu menyorong tengkuknya untuk disembelih sekali lagi.

Orang Melayu dan ahli UMNO sekarang dari dahulu memang seperti tinggal dalam perut buaya, walau pun ditelan buaya tetapi tidak dikunyah kecuali zaman Abdullah Hj Ahmad dan hari ini UMNO cuba hendak keluar dari mulut buaya tetapi sudah pasti dia akan masuk ke mulut Singa pula dan kebiasaannya Singa akan melapah dulu sebelum mengunyah sebelum masuk ke dalam perutnya. Ini memberi pengertian bahawa pemimpin UMNO akan terus memperkayakan diri mereka sebelum UMNO hilang kuasa keseluruhannya.

Akhirnya orang-orang Melayu kena menerima bahawa UMNO tidak ada kelainan jika Abdullah Hj Ahmad dipaksa meletakan jawatan dan kemudian diganti oleh Najib Tun Razak. Kecuali satu reformasi besaran dilakukan di dalam UMNO ia itu membuang semua Ketua UMNO Bahagian yang ada sekarang kerana merekalah sebenarnya penyebab utama kekalahan UMNO dalam PRu-12 8mac08 kerana melaporkan dalam Mesyuarat Badan Perhubungan UMNO semua sudah siap sedia dan dengan kebodohan Pengerusi Badan Perhubungan Negeri pula melaporkan dalam Mesyuarat MT bahawa sudah boleh di ada PRU yang ke 12. Dan berdasarkan poster di atas sama-samalah kita tengok berani tidak sesiapa dalam UMNO menafikannya.

Sang Kelembai: Sabotaj dalam UMNO bukannya susah sangat hendak diketahui. Mula-mula Ibu Pejabat UMNO pereka balik bantuan kewangan yang diberikan kepada Ketua UMNO Bahagian dan kemudian tanya berapa banyak wang itu diagihkan kepada gerakan Pilihan raya tetapi nak salahkan mereka pun tak boleh kerana semua cek-cek diberi atas nama peribadi mereka dan ada Setiausaha Badan Perhubungan yang meminta jangan belanja banyak-banyak kerana BN akan kalah PRU, sebaliknya gunakan duit itu itu Pilih raya Jawatan UMNO. Contohnya UMNO Wilayah Persekutuan.

3 comments:

Anonymous said...

Betul.. Gaji Azman Mokhtar RM70k sebulan, gaji Che Khalid di TNB RM50k bersama melebihi RM1juta saham yang mana beliau mendapat setelah 2 tahun berkhidmat, dan sekurang2 6 bulan bonus.. sila baca report tahunan TNB.. Tariff dinaikkan untuk membebankan rakyat dan diberikan kesenangan kpd si CEO yang bongkak ni. Che Khalid telah memberi scomi contract sebanyak RM20juta SEBULAN secara direct nego utk mengangkutan arangbatu. Mereka lah perompak harta di TNB tapi bunuh pekerja bawahan.. Terima kasih kelembai. Saya ingat saudara telah 'rupa diri'namun salah rupanya tanggapan saya.

Mukhriz menunggu selama 3 jam di luar untuk di temuramah di TNB untuk dilantik sebagai Vendor TNB walaupun Bapanya adalah PM Malaysia ketika itu.. Lihatlah perbezaan kualiti anak Tun dan Pak Lah..

Anonymous said...

Saya setuju berita mcm ini.Kalu boleh kita bongkarkan lagi rahsia suci paklah,kita tgk kitab hadari.
Banyak rakyat tertipu dengan media,jadi bloglah yg membolehkan rakyat tahu perkara sebenar,Apa yg berlaku.Setahu rakyat malaysia sekiranya perkara yg saudara tulis tidak benar garenti saudara sudah disaman...jadi berita ini adalah benar.
Saya Sokong cara penulisan saudara bantu rakyat yg tidak tahu,kita keluarkan rakyat dr ditipu oleh media kerajaan,kami sudah muak dengan media kerajaan lebihkan kepentingan politik drpd berita sebenar...

Anonymous said...

Hala tuju kepimpinan masah tidak jelas dan masih berharap kepada sokongan segelintir individu yang hanya mencari peluang untuk menambahkan harga mereka sahaja dan bukannya untuk membela kepentingan rakyat. adalah sukar kepada seorang pemimpin yang tidak mempunyai krisma untuk memmimpin sebuah negara yang dinamik seperti Malaysia. Untuk memusnahkan Malaysia adalah mudah tetapi untuk membangunkannya adalah susah dan yang lebih sukar adalah untuk mempertahankannya.

Kerajaan Tiga Beranak
Imam Besar Mahzab Islam Hadhari
Solidariti bersama bloggers Malaysia