Tuesday, August 22, 2006

Sang Kelembai Edisi Merdeka

Tidak berapa lama lagi rakyat Malaysia akan menyambut Hari Kebangsaan (bukan Hari Kemerdekaan) yang ke 49 tahun. Hari Kebangsaan disambut pada 31hb Ogos pada setiap tahun. Pada tarikh ini juga kita meraikan hari bersejarah negara, yang mana pada tarikh tersebut British menyerahkan keseluruhan kedaulatan negeri-negeri Melayu yang berpecah sebelum perang dunia kedua, kepada satu pemerintahan Persekutuan atau Pentabiran Pusat setelah proses pilihanraya Umum pertama 1955 berjaya dilangsungkan.

Bila sebenarnya Malaya Merdeka? Pernahkah Malaysia MERDEKA merupakan satu persoalan yang perlu kita harus fikirkan bersama. Kebangkitan orang - orang Melayu menentang perlaksanaan Malayan Union pada tahun 1946 hanya membawa pengertian perbezaan termanologi antara Malayan Union dibawah pengurusan British dengan pembentukan Persekutuan Tanah Melayu atau Federation of Malaya pada 31 Januari 1948 yang diurus tadbir oleh orang - orang Melayu. Ini adalah kerana terdapat pengekalan kebanyakan elemen Malayan Union oleh British kecuali soal - soal berhubungkait dengan agama dan adat resam. Hak raja - raja dalam negerinya disusutkan dan diubah menjadi Raja Berpelembagaan.

Sampai bila kita harus membohongi sejarah dan bila agaknya mahu kita memperbetulkan hakikat kemerdekaan yang kita ini. Malaysia dahulunya Semananjung Tanah Melayu, mengikut Emerson dan juga pengkaji sejarah bebas, tidak pernah dijajah kecuali campurtangan dalam beberapa pemerintahan di Negeri Kerajaaan Melayu Bersekutu dan naungan di Negeri Kerajaan Melayu tidak bersekutu.

Jadi dimana tarikh Malaysia sebenarnya dijajah? Adakah kejatuhan Melaka ditangan Pertugis pada tahun 1511, diambil sebagai batu tanda penjajahan Tanah Melayu? Pandangan ini amat meleset kerana Melaka bukan satu kerajaan Pusat yang menguasasi negeri-negeri lain termasuk Kedah dan Kelantan masih belum wujud pada masa itu sebagai negeri Melayu. Adakah pada tahun Francis Light membuka Pulau Pinang dan memajak dari Kedah pada tahun 1776 dikira sebagai Malaysia dijajah? Adakah Malaysia dijajah pada tahun 1874 dengan termeterinya Perjanjian Pangkor? Mungkinkah pula pada tahun 1641, penjajahan Belanda ke atas Melaka dan penyerahan semula Melaka kepada British, dengan penukaran Melaka dengan Bencoolen (Sumatra) melalui perjanjian "Anglo-Dutch Treaty pada 1824" dan seterus meletakan Melaka dibawah jajahan Koloni Di Raja pada tahun 1826 dikira sebagai kita dijajah?.

Itu sebab agaknya selepas dharurat 1971, kerajaan menukar nama Hari Kemerdekaan kepada Hari Kebangsaan kerana kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu hanya sekadar penerapan British dengan konsep Malayan Union yang gagal dengan penubuhan Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu ditahun 1948. Maknanya dari segi fakta Malaysia hanya dijajah secara rasmi tidak sampai 9 tahun oleh British.

Berbicara mengenai perjuangan Kemerdekaan Malaysia, kita tidak semestinya hanya memberi pujian kepada UMNO atau Perikatan sahaja. Kemerdekaan Malaysia juga dihasilkan dari perjuangan kumpulan-kumpulan lain termasuk Parti Komunis Malaya dan juga Parti Kebangsaan Melayu Malaya yang berhaluan kiri yang akhirnya kedua parti ini kemudian diharamkan oleh British. Itu sebab Tun Ismail Abd Rahman semasa menjawat Menteri Keselamatan Dalam Negeri telah memperakui peranan kumpulan kiri (yang merujuk kepada puak komunis dan sosialis) berperanan dalam perjuangan Kemerdekaan Malaysia.

UMNO (Pekembar) ditubuhkan demi kepentingan British di tahun 1946. Pada waktu itu sudah wujud Parti Kebangsaan Melayu Malaya (Pekemam). UMNO (Pekembar) diberikan sokongan oleh British kerana sikap UMNO yang berhaluan kanan dan feudal. Ini jelas kerana beberapa tahun selepas penubuhan, penasihat UMNO terdiri dari peguam-peguam British walau pun UMNO mempunyai pemimpin yang berkelulusan undang-undang dan membenarkan pegawai-pegawai kerajaan menyertai UMNO seperti Tun Razak Hussein.

British juga terlalu takut dengan kehadiran pergerakan kiri yang bertindak sebagai "fifth column" atau garis kelima yang disokong oleh para petani, buruh, penganggur dan rakyat yang tidak bertanah. Hakikat penting ialah fahaman kiri ini dengan mudah diterima oleh rakyat-rakyat miskin samada di bandar dan di desa. Demi kepentingan British yang mempunyai ladang-ladang getah, bijih timah dan sebagainya, mereka terpaksa menyokong UMNO/Perikatan.

Kegagalan Rundingan Baling antara MRLA ( Malay Race Liberation Army ) yang diketuai oleh Chin Peng yang menggesa agar kerajaan mengiktiraf Parti Komunis, kerajaan Malaya yang baru ditubuhkan. Akibat kegagalan ini British menyedari kepentingan untuk memberi kemerdekaan pada Malaya. Disini British melihat, jika tidak disegerakan Kemerdekaan Tanah Melayu, kemungkinan Persekutuan Tanah Melayu akan terus menjadi huruhara dan British terpaksa menanggung kos keselamatan yang tinggi dari pendapatan hasil di Tanah Melayu. Yang penting bagi British ialah untuk menentukan supaya pihak imigran yang dimasukan oleh mereka semenjak hampir seratus tahun, tidak menjadi beban kepadanya jika British dihalau begitu sahaja oleh rakyat Melayu.

Kesilapan British ialah "anggapan meleset" beliau mengenai keselamatan di Tanah Melayu selepas Merdeka. British menganggap Malaya akan terus bergolak setelah Merdeka dan Kerajaan Malaya akan terus bergantung dengan British dari segi bantuan kewangan dan keselamatan. Ini akan memudahkan British mudah mengawal Kerajaan Malaya.

Itu sebab dalam Perjanjian Kemerdekaan dimasukan satu para yang menetapkan sekiranya Malaya bergolak atau kacau bilau dalam tempoh sepuluh tahun, British akan masuk semula ke Malaya. Bila Tunku Abd Rahman Putra membuat keputusan menamatkan dharurat di tahun 1960, ini merupakan satu tamparan kepada British. Ini ditambah pula dengan usaha untuk gabungan negeri-negeri darah Melayu yang melibatkan Malaya, Filipina dan Indonesia dengan nama Maphilindo dan dengan segera Tunku mengilhamkan supaya diwujudkan gagasan Malaysia yang melibatkan North Borneo (Sabah) Serawak dan Singapura. Sungguhpun teori ini mengundang berbagai pendapat berbeza mengenai hasrat Singapura dan Filipina.

British menyedari sekiranya ketiga-tiga negeri khasnya Singapura dan Serawak tidak digabungkan segera maka ada kemungkinan akan berlaku teori domino kerana di Indonesia sudah dilihat mempunyai asas bahawa Komunis sudah mula bertapak di Asia Tenggara dan Ir Soekarno sendiri pada waktu itu telah melaksanakan Nasakom-Nasionalis-Agama-Komunis. Bagi membendung teori itu dari berlaku maka Malaysia ditubuhkan dengan persetujuan British.

Itu sebab semua orang perlu berfikir panjang untuk menggunakan Bulan Kemerdekan atau Hari Kemerdekaan sebagai suntikan semangat patrotik kepada generasi Merdeka kerana mereka semua sudah celaru. Macam kata Syarifah Amani, sistem pendidikan mengalak kita supaya belajar berbahasa Inggeris dan bila beliau bercakap Inggeris dalam satu majlis, terdapat desakan agar beliau tidak dimaafkan. Apa bezanya beliau mengatakan bahawa "kalau beliau cakap Melayu beliau dilihat bodoh" dengan "untuk menjadi pandai dalam sains dan mathematik mesti belajar dalam Bahasa Inggeris" dan jika kita belajar dalam Bahasa Melayu akan terus kekal jadi bodoh. Apa bezanya?

Hari Kemerdekaan yang disambut pada 31 Ogos 1957 mestilah diraikan sebagai Hari Kebangsaan bagi menguatkan intergrasi kaum. Maka ada usaha untuk menjadikan tarikh 8hb Februari, Hari Jadi Tunku Abd Rahman Putra sebagai Hari Perpaduan. Namun malang Hari Perpaduan ini diraikan dua tahun sahaja dan kini sudah mati dan tidak hidup-hidup lagi. Hari Kebangsaan lebih wajar dari Hari Kemerdekaan dan selagi Kerajaan menjual produk Hari Kemerdekaan maka ini tidak akan mengubah fikiran rakyat samada dia Melayu, China atau India dan juga etnik di Sabah dan Serawak. Sebaliknya di Hari Kebangsaan sepatutnya kita menunjukan kejayaan kita dalam angin segar sebuah Negara yang Merdeka dan Berdaulat, hidup dalam aman dan makmur sebagai masyarakat berbagai kaum serta berbagai kebudayaan dan bukan membawa nostalgia akan menyebutkan luka lama masih berdarah.

Sehingga hari ini,terdapat banyak kesalahan pemahaman yang seolah - olah diaturkan. Apabila kita menyebut Chin Peng, Komunis dan sebagainya, sudah pasti kita merujuk kepada rakyat berketurunan China, seolah-olah mereka dan keturunan bapak, datuk atau nenek moyang mereka "makhluk perosak". Rancangan TV khususnya TV 3 turut memaparkan program seolah - olah kemerdekaan kita adalah perjuangan kita menentang komunis. Maka hasilnya orang-orang keturunan Cina dikaitkan sebagai mereka yang tidak setia kepada negara ini. Tetapi sekarang sudah terdapat banyak buku biografi pemimpin Komunis Melayu seperti Rashid Mydin, Abdullah CD dan lain-lain. Setengah dari mereka sudah menceritakan akan kisah mereka naik haji ia itu menunaikan rukun Islam yang kelima. Bolehkah kita menghasut rakyat lagi dengan mengatakan bahawa Komunis tidak ada agama, anti Islam, malah semenjak robohnya dasar tembok besar China Komunis, baru diketahui bahawa umat Islam China lebih dari besar dari yang ada di Malaysia.

Sewajarnya kita menghentikan sebarang propaganda lapok dalam perjuangan kemerdekaan ini. Walau kita akui bahawa UMNO berjuang untuk Kemerdekaan tetapi saham-saham perjuangan kemerdekaan dimiliki semua bangsa. Cukuplah usaha untuk menidakkan orang lain yang turut berjuang untuk kemerdekaan seperti Parti Komunis Malaya dan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Malaya dan terawal Kesatuan Melayu Muda (KMM). Siapa yang sekarang kenal kepada mereka ini. Melayu juga wajib mengenal sejarah tokoh-tokoh kemerdekaan Melayu seperti Burhanudin Al-Helmi, Abdullah CD, Rashid Maidin, Shamsiah Fakeh, Ishak Haji Muhammad (Pak Sako), Kamaluddin Muhammad (Keris Mas), Arshad Ashaari,Dahari Ali,Baharuddin Tahir,Khadijah Ali, Ibrahim Karim, Kamarulzaman Teh, Abdul Rahman Rahim, Usman Awang, A. Samad Ismail

Jika pergi jauh lagi dalan soal kemerdekaan ada pula pendapat yang mengatakan bahawa UMNO terlalu tergesa-gesa menuntut kemerdekaan dan melakukan kesilapan dalam menuntut Merdeka sehingga tidak bersebab kenapa Pulau Pinang menjadi entiti geografi lain dalam peta Kedah dan kita terlepas Singapura.

Sang Kelembai: Sudah tiba masanya penulisan sejarah Malaysia ditulis semula. Sejarah tidak boleh ditulis mengikut kehendak dan propoganda politik. Sebagai contoh, Peristiwa 13 Mei 1969, kenapa tidak dipanggil Peristiwa 11 Mei 1969 kerana sebelumnya, 10hb Mei 1969 adalah hari buang Undi dalam pilihanraya Umum dan keputusanya Perikatan kalah di Penang, Perak dan Selangor dan tidak dapat menawan Kelantan. Oleh kerana tidak menerima hakikat kekalahan itu maka rusuhan berlaku pada 13 Mei yang dimulakan oleh parti politik.

15 comments:

Anonymous said...

Bravo British! Bravo!! Setelah 49 tahun kita merdeka, generasi pasca merdeka (termasuk saya) hanya memikirkan kekejaman tentera jepun dan komunis bila disebut tentang perjuangan mencapai kemerdekaan. Filem2 dan drama2 juga menunjukkan hanya Jepun dan komunis sahaja sebagai bad guy. British?? Bukan ke British menjajah kita lagi lama dari Jepun? Kenapa kita tak cakap British tu org Jahat? Jepun dan Komunis je jahat? Respek btol la kat British ....

Kuloniki said...

Hm..!!.very interesting.. BUT in the UK...the "Malaysia National Day" has been changed to "MALAYSIA DAY CARNIVAL"...just like the famous Nottinghill Gate Festival..!!..over 5 years now...!! This year it will be held on Saturday 26 August 2006.
So where is patriotisma..?..nasionalisma.??. but sounds more like kronisma..and spend..spend..spend..and some quarters making Malaysia as a beast of burden....
So pathetic..

Ask For Fun said...

syabas.... sekurang-kurangnya ada yg terang mata dan hati.. tahu memikirkan sesuatu di luar kotak (out of the box ) perjuangan menentang penjajah jepun ke , british ke adalah hasil usaha semua kaum di malaya nii... jangan tuding jari ke saudara cina kite nii..
peristiwa 13Mei adalah hasil kekalahan politik.. tidak ada kena mengena dengan hubungan kaum .. jika tidak , tentu kat kg kg , saudara cina kite dah teruk dikerjakan.. tapi tidak.. malah bertambah erat hubungan antara kaum di kg kg ...

SYABAS>.. teruskan usaha anda !!

kembara_kita said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Banyak pihak yang telah turut berjuang dan berkorban untuk melepaskan Semenanjung Tanah Melayu yang tercinta ini dari penjajahan. Tidak dinafikan yang PKMM dan PKM juga mempunyai saham kearah itu. Tetapi hanya UMNO yang berjaya berunding dan memperolehi kemerdekaan dari Inggeris.

Kita sanjung para pejuang kiri Melayu, tetapi kita juga tertanya kenapa mereka sebagai pejuang sanggup menjadi pak turut kepada kaum pendatang? Sepatutnya mereka mengepalai perjuangan bukan mengekori.

Sementara itu, benarkah PKM berjuang untuk memerdekakan Tanah Melayu? Mengikut Chin Peng sejak kecil lagi beliau meminati sejarah Negara asalnya. Ketika China ditakluk oleh Jepun, beliau menawarkan diri untuk turut berjuang bersama-sama rakyat China menentang Jepun tetapi telah tidak diterima kerana umurnya masih muda.

Bila Jepun kemudiannya menyerang Tanah Melayu, beliau menumpukan penentangannya kepada Jepun dan sanggup bekerjasama dengan Inggeris. Beliau nampak lebih berminat untuk meletakkan Negara ini dibawah jajahan China bukan untuk kemerdekaan. Kalau tidak kenapa selepas kita mendapat kemerdekaan PKM masih meneruskan perjuangan mereka?

human book said...

List of racial discriminations in Malaysia, practiced by government as well as government agencies. This list is an open secret. Best verified by government itself because it got the statistics.

This list is not in the order of importance, that means the first one on the list is not the most important and the last one on the list does not mean least important.

This list is a common knowledge to a lot of Malaysians, especially those non-malays (Chinese, Ibans, Kadazans, Orang Asli, Tamils, etc) who were being racially discriminated.

Figures in this list are estimates only and please take it as a guide only. Government of Malaysia has the most correct figures. Is government of Malaysia too ashamed to publish their racist acts by publishing racial statistics?

This list cover a period of about 49 years since independence (1957).

List of racial discriminations (Malaysia):

(1) Out of all the 5 major banks, only one bank is multi-racial, the rest are controlled by malays

(2) 99% of Petronas directors are malays

(3) 3% of Petronas employees are Chinese

(4) 99% of 2000 Petronas gasoline stations are owned by malays

(5) 100% all contractors working under Petronas projects must be bumis status

(6) 0% of non-malay staffs is legally required in malay companies. But there must be 30% malay staffs in Chinese companies

(7) 5% of all new intake for government army, nurses, polices, is non-malays

(8) 2% is the present Chinese staff in Royal Malaysian Air Force (RMAF), drop from 40% in 1960

(9) 2% is the percentage of non-malay government servants in Putrajaya. But malays make up 98%

(10) 7% is the percentage of Chinese government servants in the whole government (in 2004), drop from 30% in 1960

(11) 95% of government contracts are given to malays

(12) 100% all business licensees are controlled by malay government e.g. Approved permits, Taxi permits, etc

(13) 80% of the Chinese rice millers in Kedah had to be sold to malay controlled Bernas in 1980s. Otherwise, life is make difficult for Chinese rice millers

(14) 100 big companies set up, owned and managed by Chinese Malaysians were taken over by government, and later managed by malays since 1970s e.g. MISC, UMBC, UTC, etc

(15) At least 10 Chinese owned bus companies (throughout Malaysia, throughout 40 years) had to be sold to MARA or other malay transport companies due to rejection by malay authority to Chinese application for bus routes and rejection for their application for new buses

(16) 2 Chinese taxi drivers were barred from driving in Johor Larkin bus station. There are about 30 taxi drivers and 3 are Chinese in October 2004. Spoiling taxi club properties was the reason given

(17) 0 non-malays are allowed to get shop lots in the new Muar bus station (November 2004)

(18) 8000 billion ringgit is the total amount the government channeled to malay pockets through ASB, ASN, MARA, privatisation of government agencies, Tabung Haji etc, through NEP over 34 years period

(19) 48 Chinese primary schools closed down since 1968 - 2000

(20) 144 Indian primary schools closed down since 1968 - 2000

(21) 2637 malay primary schools built since 1968 - 2000

(22) 2.5% is government budget for Chinese primary schools. Indian schools got only 1%, malay schools got 96.5%

(23) While a Chinese parent with RM1000 salary (monthly) cannot get school-text-book-loan, a malay parent with RM2000 salary is eligible

(24) 10 all public universities vice chancellors are malays

(25) 5% - the government universities lecturers of non-malay origins had been reduced from about 70% in 1965 to only 5% in 2004

(26) Only 5% is given to non-malays for government scholarships over 40 years

(27) 0 Chinese or Indians were sent to Japan and Korea under "Look East Policy"

(28) 128 STPM Chinese top students could not get into the course that they aspired e.g. Medicine (in 2004)

(29) 10% place for non-bumi students for MARA science schools beginning from year 2003, but only 7% are filled. Before that it was 100% malays

(30) 50 cases whereby Chinese and Indian Malaysians, are beaten up in the National Service program in 2003

(31) 25% is Malaysian Chinese population in 2004, drop from 45% in 1957

(32) 7% is the present Malaysian Indians population (2004), a drop from 12% in 1957

(33) 2 million Chinese Malaysians had emigrated to overseas since 40 years ago

(34) 0.5 million Indian Malaysians had emigrated to overseas

(35) 3 million Indonesians had migrated into Malaysia and became Malaysian citizens with bumis status

(36) 600000 are the Chinese and Indian Malaysians with red IC and were rejected repeatedly when applying for citizenship for 40 years. Perhaps 60% of them had already passed away due to old age. This shows racism of how easily Indonesians got their citizenships compare with the Chinese and Indians

(37) 5% - 15% discount for a malay to buy a house, regardless whether the malay is poor or rich

(38) 2% is what Chinese new villages get compare with 98% of what malay villages got for rural development budget

(39) 50 road names (at least) had been changed from Chinese names to other names

(40) 1 Dewan Gan Boon Leong (in Malacca) was altered to other name (e.g. Dewan Serbaguna or sort) when it was being officially used for a few days. Government try to shun Chinese names. This racism happened in around year 2000 or sort

(41) 0 churches/temples were built for each housing estate. But every housing estate got at least one mosque/surau built

(42) 3000 mosques/surau were built in all housing estates throughout Malaysia since 1970. No churches, no temples are required to be built in housing estates

(43) 1 Catholic church in Shah Alam took 20 years to apply to be constructed. But told by malay authority that it must look like a factory and not look like a church. Still not yet approved in 2004

(44) 1 publishing of Bible in Iban language banned (in 2002)

(45) 0 of the government TV stations (RTM1, RTM2, TV3) are directors of non-malay origins

(46) 30 government produced TV dramas and films always showed that the bad guys had Chinese face, and the good guys had malay face. You can check it out since 1970s. Recent years, this tendency becomes less

(47) 10 times, at least, malays (especially Umno) had threatened to massacre the Chinese Malaysians using May 13 since 1969

(48) 20 constituencies won by DAP would not get funds from the government to develop. Or these Chinese majority constituencies would be the last to be developed

(49) 100 constituencies (parliaments and states) had been racistly re-delineated so Chinese voters were diluted that Chinese candidates, particularly DAP candidates lost in election since 1970s

(50) Only 3 out of 12 human rights items are ratified by Malaysia government since 1960

(51) 0 - elimination of all forms of racial discrimination (UN Human Rights) is not ratified by Malaysia government since 1960s

(52) 20 reported cases whereby malay ambulance attendances treated Chinese patients inhumanely, and malay government hospital staffs purposely delay attending to Chinese patients in 2003. Unreported cases may be 200

(53) 50 cases each year whereby Chinese, especially Chinese youths being beaten up by malay youths in public places. We may check at police reports provided the police took the report, otherwise there will be no record

(54) 20 cases every year whereby Chinese drivers who accidentally knocked down malays were seriously assaulted or killed by malays

(55) 12% is what ASB/ASN got per annum while banks fixed deposit is only about 3.5% per annum

There are hundreds more racial discriminations in Malaysia to add to this list of "colossal" racism. It is hope that the victims of racism will write in to expose racism.

Malaysia government should publish statistics showing how much malays had benefited from the "special rights" of malays and at the same time tell the statistics of how much other minority races are being discriminated.

Hence, the responsibility lies in the Malaysia government itself to publish unadulterated statistics of racial discrimination.

If the Malaysia government hides the statistics above, then there must be some evil doings, immoral doings, shameful doings and sinful doings, like the Nazi, going on onto the non-malays of Malaysia.

Civilized nation, unlike evil Nazi, must publish statistics to show its treatment on its minority races. This is what Malaysia must publish……….

We are asking for the publication of the statistics showing how "implementation of special rights of malays" had inflicted colossal racial discrimination onto non-malays.

Anonymous said...

human book,
Jangan persoal semua tu, banyak fakta yang harus diteliti sebelum menyoal.
Cakap melayu pun tak pandai.....lagi mau cakap banyak.

Anonymous said...

Human Book,

Dah berapa lama tinggal kat malaysia? kalau cakap melayu pun tak pandai, baik jangan cakap banyak ...

burntck said...

bahasa tidak penting...
darah semerah, bumi untuk semua!
think out of the box!

Sam said...

TO: Anonymous tht reply to human book,

having ALOT people similar with your mentality in Malaysia is the reason Malaysia's development is far behind the rest.

But nevermind, think as you wish, and enjoy left behind with the 'tongkat'/'wheelchair' given.

Anonymous said...

Human Book...

I guess that you are a chinese..

mm...cannot agree more..
From what you were saying it slowly reveals that you're a racist yourself. Pity. My Advise is form a party then fight the government

99% petronas station own by malay.
Yeah sure..What about shell, BHP, caltex, Project, Esso, etc..where is your statistic?

Ur quote:5% of all new intake for government army, nurses, polices, is non-malays.
Me:Do chinese really want to take the jobs. really?? dont pull my leg la bro. Everyone knew what is the main purpose of your great grandfather firstly came here. for waht?? to protect this country?? to serve and die for??No la Bro. Wealth!! Chinese loves Wealthy since they cannot effort such life in main land.

ur quote:100% all contractors working under Petronas projects must be bumis status

Me: cannot agree more but where's the supply came from? malay? No la bro.. Chinese.
By the way, any statistics for any Ali BAba (Malay own company but operates by chinese)

Say contact is RM50mil. The malay would only gets around 3%-7%. what do they do...they spent the money stupidly..buy stupid luxury car, stupid watch etc...

What do chinene get?
Another 40million to be spent among ur self. sub-con..chinese. supplier...chinese. top management employed..chinese..u eat at chinese restautant...u dont go buy petrol from Petronas.u buy from shell. esso. c what i mean bro. u nuture the income among ur self..

Ur quote: 2% is the present Chinese staff in Royal Malaysian Air Force (RMAF), drop from 40% in 1960
Me: sacharstic....boring. Do chinese really wanting to join...??? Their pay not good la bro..

ur quote: 100% all business licensees are controlled by malay government e.g. Approved permits, Taxi permits, etc

Me: Bro...u're one trully racist. No such thing as "Malay government". The government is controlled by Barisan NAsional which consist of UMNO, MCA, MIC, Gerakan etc...multi-racial bro..
you are so dirty and narrow minded.
one hell of a racist. trully u are.

(19) 48 Chinese primary schools closed down since 1968 - 2000

(20) 144 Indian primary schools closed down since 1968 - 2000

(21) 2637 malay primary schools built since 1968 - 2000

(22) 2.5% is government budget for Chinese primary schools. Indian schools got only 1%, malay schools got 96.5%

Me: Firstly, there's no malay school. Its National School. and Bro, u'were saying like u're truly a malaysian but do we really need a separate school for separate race..do we??? And malays are so courteous by giving such amenities to each ethnic.

Chinese can be found in almost all over the world...where can u find a chinese school in a country where u were non-native. Is there a chinese school in Australia?? America?? Only Malaysia!

ur quote: 3 million Indonesians had migrated into Malaysia and became Malaysian citizens with bumis status

Me: Premanent resident..yes but becomes bumi status..i doubt. where did u get this info? Plug from the sky???


ur quote: 128 STPM Chinese top students could not get into the course that they aspired e.g. Medicine (in 2004)

me: sacharstic....boring
dude..being a doctor is not like being an engineer, Architect, Bankers, Investor etc.... from my understanding they all attend an interview but fail during the course. Maybe their attitude or else that makes them fail.

I Have yet to see an "angry like a pig" doctor...Have you??

ur quote : 20 reported cases whereby malay ambulance attendances treated Chinese patients inhumanely, and malay government hospital staffs purposely delay attending to Chinese patients in 2003. Unreported cases may be 200

Me: Dude...Same problems face by the Malays And Indians. (Sighs)

ur quote: 20 constituencies won by DAP would not get funds from the government to develop. Or these Chinese majority constituencies would be the last to be developed

Me: My constituency is control by DAP..Well develope.

Ur qoute: 12% is what ASB/ASN got per annum while banks fixed deposit is only about 3.5% per annum

Me: 12%?? when was the year dude? tell me..
Dude...try Amanah Saham Malaysia. Amanah Saham Wawasan. Try Bank Rakyat.

The rest...i'll continue...c ya dude...

Ordinry citizen

Anonymous said...

Human Book...

I guess that you are a chinese..

mm...cannot agree more..
From what you were saying it slowly reveals that you're a racist yourself. Pity. My Advise is form a party then fight the government

99% petronas station own by malay.
Yeah sure..What about shell, BHP, caltex, Project, Esso, etc..where is your statistic?

Ur quote:5% of all new intake for government army, nurses, polices, is non-malays.
Me:Do chinese really want to take the jobs. really?? dont pull my leg la bro. Everyone knew what is the main purpose of your great grandfather firstly came here. for waht?? to protect this country?? to serve and die for??No la Bro. Wealth!! Chinese loves Wealthy since they cannot effort such life in main land.

ur quote:100% all contractors working under Petronas projects must be bumis status

Me: cannot agree more but where's the supply came from? malay? No la bro.. Chinese.
By the way, any statistics for any Ali BAba (Malay own company but operates by chinese)

Say contact is RM50mil. The malay would only gets around 3%-7%. what do they do...they spent the money stupidly..buy stupid luxury car, stupid watch etc...

What do chinene get?
Another 40million to be spent among ur self. sub-con..chinese. supplier...chinese. top management employed..chinese..u eat at chinese restautant...u dont go buy petrol from Petronas.u buy from shell. esso. c what i mean bro. u nuture the income among ur self..

Ur quote: 2% is the present Chinese staff in Royal Malaysian Air Force (RMAF), drop from 40% in 1960
Me: sacharstic....boring. Do chinese really wanting to join...??? Their pay not good la bro..

ur quote: 100% all business licensees are controlled by malay government e.g. Approved permits, Taxi permits, etc

Me: Bro...u're one trully racist. No such thing as "Malay government". The government is controlled by Barisan NAsional which consist of UMNO, MCA, MIC, Gerakan etc...multi-racial bro..
you are so dirty and narrow minded.
one hell of a racist. trully u are.

(19) 48 Chinese primary schools closed down since 1968 - 2000

(20) 144 Indian primary schools closed down since 1968 - 2000

(21) 2637 malay primary schools built since 1968 - 2000

(22) 2.5% is government budget for Chinese primary schools. Indian schools got only 1%, malay schools got 96.5%

Me: Firstly, there's no malay school. Its National School. and Bro, u'were saying like u're truly a malaysian but do we really need a separate school for separate race..do we??? And malays are so courteous by giving such amenities to each ethnic.

Chinese can be found in almost all over the world...where can u find a chinese school in a country where u were non-native. Is there a chinese school in Australia?? America?? Only Malaysia!

ur quote: 3 million Indonesians had migrated into Malaysia and became Malaysian citizens with bumis status

Me: Premanent resident..yes but becomes bumi status..i doubt. where did u get this info? Plug from the sky???


ur quote: 128 STPM Chinese top students could not get into the course that they aspired e.g. Medicine (in 2004)

me: sacharstic....boring
dude..being a doctor is not like being an engineer, Architect, Bankers, Investor etc.... from my understanding they all attend an interview but fail during the course. Maybe their attitude or else that makes them fail.

I Have yet to see an "angry like a pig" doctor...Have you??

ur quote : 20 reported cases whereby malay ambulance attendances treated Chinese patients inhumanely, and malay government hospital staffs purposely delay attending to Chinese patients in 2003. Unreported cases may be 200

Me: Dude...Same problems face by the Malays And Indians. (Sighs)

ur quote: 20 constituencies won by DAP would not get funds from the government to develop. Or these Chinese majority constituencies would be the last to be developed

Me: My constituency is control by DAP..Well develope.

Ur qoute: 12% is what ASB/ASN got per annum while banks fixed deposit is only about 3.5% per annum

Me: 12%?? when was the year dude? tell me..
Dude...try Amanah Saham Malaysia. Amanah Saham Wawasan. Try Bank Rakyat.

The rest...i'll continue...c ya dude...

Ordinary citizen

Anonymous said...

Human Book..

ur quote:This list is a common knowledge to a lot of Malaysians, especially those non-malays (Chinese, Ibans, Kadazans, Orang Asli, Tamils, etc) who were being racially discriminated.

Me: Dude, Orang Asli is Bumi status. Orang Sungai is Bumi. Same goes to iban, Kadazan, Dayak, etc. Non Bumi are only the "wealthy searcher immigrant"

Ordinary citizen

Anonymous said...

Dear Human Book,

Do try to learn the history. Bumis (Malay, Iban, Dayak etc) deserve those privillages. It is stated in our Perlembagaan, drafted before the Independence, and agreed by all major ethnics including the Chinese. Those privillages are not discrimination, it was an agreement to allow Chinese and Indians to become Malayan citizens in the early days.

Hope to see your reply soon. Tq.
-Bond-

Anonymous said...

bodoh...parti komunis 2 nk mengkomuniskan negara jgn samakan dgn parti kebangsaan melayu malaya...awak ni komunis ke??? cara macam komunis je...

Kerajaan Tiga Beranak
Imam Besar Mahzab Islam Hadhari
Solidariti bersama bloggers Malaysia