Sunday, February 17, 2008

Pilihan Pilihan raya Umum atau Referendum

Maka dengan lagak pandai sebenarnya tidak, Abdullah Hj Ahmad selaku “Saya Perdana Menteri” pun memaklumkan bahawa Dewan Rakyat dibubarkan pada 13hb Februari 2008 selepas mesyuarat kabinetnya. Yang tidak pandai sebaliknya menunjukkan kebodohannya, dia sendiri tidak faham bahawa yang dibubarkan ialah Dewan Rakyat yang mengandungi 222 ahli yang dipilih oleh rakyat melalui satu pilihan raya yang bebas tetapi sebaliknya dia mengatakan bahawa Parlimen dibubarkan.

Jika dia sendiri selaku ketua eksekutif dalam tiga elemen “Check and Balance dalam sistem Parlimen Monarki yang disebut pemerintahan raja berperlembagaan di Malaysia yang mengandungi eksekutif (kerajaan), legislative (Parlimen di peringkat kerajaan pusat dan Dewan Undangan Negari di peringkat negeri) dan judicative (undang-undang dan pengadilan) sendiri tak faham mungkin kerana terlalu banyak tidur, menyebut Parlimen dibubarkan, soalannya apa yang ada lagi di institusi Parlimen.

Betapa pun Abdullah Hj Ahmad di damping banyak Menteri kabinet yang berkelulusan undang-undang seperti Nazri Aziz, Hishamuddin Hussein, Syed Hamid, Radhi Sheikh Ahmad dan pakar perlembagaan yang mendapat anugerah Doctor Phd Dr Rais Yatim, bila Abdullah Hj Ahmad menyebut pembubaran Parlimen, ini memberi pengertian anggota kabinet itu tidak menghalusi setiap ayat yang di keluarkan oleh “Saya Perdana Menteri” dan mungkin mereka berdiam kerana biar terserlah kebodohan seorang Perdana Menteri yang pernah dimiliki oleh Malaysia


Sebab apa Abdullah Hj Ahmad dikatakan kurang cerdik, ini adalah kerana perkataan bodoh keterlaluan yang disebut oleh Pak Lah. Ia adalah berdasarkan perkataan Parlimen dibubarkan. Mana boleh Parlimen dibubarkan? Bukankah masa belajar di Pelajaran Tata Negera, bagi pelajar generasi pasca kemerdekaan dan kemudian dipanggil “Pelajaran Sivik dan sekarang tidak diketahui pembelajaran seperti ilmu sains politik peringkat rendah masih di ajar di sekolah kebangsaan masih ada di hari ini kerana sudah diberi tahu oleh guru yang mengajar bahawa panggilan Parlimen akan kepada tiga elemen atau tiang anggotanya yang terdiri Yang Di Pertuan Agung sendiri dikira Parlimen, Dewan Negara yang mengandungi Senator yang dilantik oleh Yang Di Pertuan Agung atau dua wakil Dewan Negeri yang dipilih oleh Dewan Negeri dan Dewan Rakyat yang anggotanya mestilah dipilih dalam satu pilihan raya yang bebas di mana rakyat atau pemilih yang berdaftar memilih seorang wakilnya untuk dihantar ke Dewan Rakyat atau di Dewan Negeri.

Maka jika “Saya Perdana Menteri” yang berkelulusan pengajian Islam di Universiti Malaya itu menyebut perkataan Parlimen dibubarkan maka dengan sendiri akan ada pertanyaan, adakah Yang Di Pertuan Agong juga sudah tidak lagi boleh menjadi Yang Di Pertuan Agung, walau pun Perlembagaan meletakan Yang Di Pertuan Agung dipilih oleh Majlis Raja-Raja, bagaimana kedudukannya sekarang jika Yang Di Pertuan Agung sendiri sudah menandatangani satu dokumen menyebut bahawa dia bersetuju Parlimen dibubarkan dan perkataan Dewan Rakyat di dalam surat itu tidak ada.

Begitu juga kedudukan ahli-ahli Dewan Negara yang dipanggil Senator, bagaimana kedudukannya sekarang walau pun semua orang tahu bahawa Senator dilantik oleh Yang Di Pertuan Agong dan persidangan Dewan Negeri. Adakah dia sudah gugur menjadi ahli Dewan Negara? Dan aneh banyak orang tidak tahu bahawa dalam Perlembagaan Malaysia ada disebut bahawa Senator juga ada pemilihan yang terbuka, yang memberi maksud seorang Senator boleh dicalonkan dan di undi oleh rakyat.

Dan terakhirnya, bila ditanya kenapa dia mengatakan semalam ia itu sehari sebelum pengumuman Dewan Rakyat dibubarkan bahawa Dewan Rakyat tidak dibubarkan hari ini? Maka dijawabnya bahawa Yang Di Pertuan Agung tidak diberi tahu.

Jawapan itu menunjukkan kebodohan ketara “Saya Perdana Menteri” kerana boleh mengundang kepada kontroversi bila mana kenapa dia hendak memberi tahu kepada Yang Di Pertuan Agong akan pembubaran Dewan Rakyat. Siapa yang di Pertuan Agong? Jika dia cerdik sikit, tentu dia berkata bahawa semalam belum ada perkenan Yang di Pertuan Agong tetapi pagi ini sebelum mesyuarat kabinet dan bila menghadap Yang D iPertuan Agung baru dapat perkenan.

Ini fakta bahawa Malaysia sebenarnya dalam Kerajaan Tiga Beranak yang mengandungi anak dan menantunya, main suka-suka yang dia hendak suka buat tanpa memikirkan bahawa setiap gerak geri nya baik kelakuan dan sebagainya dinilai oleh rakyat.

Mengulas peliharanya kali ke 12 pada 8hb Mac 2008. ini PRU-Pilihanraya Umum yang paling pelik sekali dalam sejarah PRU di Malaysia. Kenapa pelik ialah dalam keadaan mengatakan bahawa Kerajaan Tiga Beranak ini satu urusan yang terbaik, liberal dan demokrasi, ekonomi yang meningkat, Islam had hari yang diterima oleh dunia termasuk Amerika kenapaperlu nak mengadakan PRU?

Eloklah wajarnya diperbetulkan Perlembagaan Malaysia ini supaya setiap pembubaran di Dewan Rakyat dan Dewan Negeri bahawa setiap pembubaran Dewan Rakyat dan Dewan Negeri di bawah jangka 4tahun 6bulan atau 40bulan tidak ada kuasa Perdana Menteri atau Menteri Besar termasuk Ketua Menteri untuk menasihatkan pembubaran Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri melainkan atas kehendak Yang Di Pertuan Agung dan Raja-Raja Melayu dan Tuan Yang Di Pertua Negeri bahawa ada keperluan satu pilihan raya diadakan mengikut kondisi masa itu. Dengan cara ini akan berlaku adil kepada semua Parti Politik yang bertanding kalau pun tidak seperti negara lain yang mengumumkan PRU pada tarikh-tarikh tertentu bagi berlaku adil.

Kesimpulan keperluan pindaan supaya diadakan tersebut supaya demokrasi yang kita amalkan dimainkan atau rakyat diperbodohkan oleh seorang Perdana Menteri seperti yang ada sekarang. Kerana semasa rakyat keluar mengundi pada bulan Mac 2004, mereka semuanya memilih untuk satu kerajaan yang menjangka masa lima tahun dan bukanya dengan memberi mandat dengan suka-suka hati membubarkan Dewan Rakyat seperti yang dia dilakukan menangguhkan Persidangan UMNO diperingkat Cawangan dan Bahagian demi kepentingan politiknya. Memilih dari peringkat bawah Ketua UMNO Cawangan sehingga ke peringkat Presiden hanya semata kepentingan kedudukannya sebagai Presiden UMNO yang kali ini mana-mana orang tidak sehaluan akan digugurkan dari dialunkan wakil UMNO.

Bersambung

Sang Kelembai: Kawan-kawan bukan Islam kata bahawa nombor 1313 di tempat perjudian tikam ekor tidak dijual sekarang sehingga 8hb Mac 2008, khabarnya nombor yang unsur 13 juga laris dijual tetapi no 10 ia itu nombor anak menantu masih banyak lagi. Harap-harap kalau Abdullah Hj Ahmad mati nanti kuburan menjadi keramat untuk minta penerang hati atau juga tempat menurun nombor. Maka eloklah kuburan Imam Besar Islam Hadhari-ada had dan ada hari di pagar atau dibuat tembok tinggi supaya amalan khurafat tak berlaku. Kalau dia tanam di Masjid Negara, susah kita nak melawat pusara bekas Perdana Menteri yang ada di sana.

4 comments:

Anonymous said...

habistu ape yg bubar?
bagi la jawapan

sebol said...

Terima kasih kerana datang ke Serkam malam tadi

anu said...

I was in Kelantan last week for work. As usual I checke out the town after midnight and I could not find red light district that could be found easily in any other town. Believe me I ve seen it all - actually its part of my work (surveilance). I am proud to announce that for the past 18 years PAS had managed something that the current government is far behind. In actual, BN with its Islam Hadhari is chasing to catch up and they are way behind if anybody care to notice..Pak LAh

Ahmad Faiz Besah said...

Saya adalah orang asing di bidang politik di Malaysia ini. Kerana tumpuan saya ialah untuk membangunkan kemajuan IT di negara kita. Walaupun demikian sebagai rakyat Malaysia saya juga ada hak untuk hidup yang berkualiti seperti orang lain di negara-negara yang lebih baik. Pada masa ini saya tinggal di Seremban dan berulang alik ke Subang Jaya untuk mencari sesuap nasi. Nah cuba anda lihat sejauh lebih kuran 150km berulang alik setiap hari mistilah sangat membebankan jika Petrol dan Tol asyik dinaikkan dengan tidak mengira akibat kepada orang ramai. Saya selalu membaca dan lihat prestasi syarikat minyak kita Petronas yang mengaut keuntungan berlipat kali ganda. Ada kawan saya yang bekerja di sana mendapat bonus sebanyak 10 bulan! Itu belum lagi kita tengok syarikat Plus. Mengapa mereka tidak boleh untung? walhal pengguna kereta lebih daripada jangkaan awal semasa projek konsesi dimeterai? Kenapa cadangan Shahril tidak diindahkan? saya rasa terpanggil dengan semua yang berlaku setelah Dato' Seri Abdullah memerintah, gah di mata tetapi punah berdarah di hati. Lihat sahaja projek-projek kerajaan, siapa yang dapat? e-Tanah bernilai hampir billion siapa yang dapat? belum cerita lagi projek - projek lain. Saya sangat tertarik dengan jumlah SPR gunakan untuk pilihan raya kali ini sebanyak RM200 juta lebih. BANYAKNYA! senang betul mereka menghabiskan duit kita. Walhal duit sebanyak itu boleh digunakan untuk kepentingan rakyat seperti infrastruktur sekolah. Apa dah jadi?. Cuba perhatikan Perdana Menteri - Perdana Menteri yang lalu, mereka tidak menunjukkan kepentingan $$$ secara fizikal macam sekarang projek billion - billion, tetapi hasil yang kita dapati dan nikmati sampai sekarang kepada generasi kita untuk maju dan menjana pulangan billion-billion seperti Petronas, Felda, Amanah Saham. Ini baru pemimpin yang berfikiran jauh. Ada ke kita renung kata - kata Tun Razak dalam buku Hijau yang antara lain mengatakan saya tidak ingat sepenuhnya tetapi lebih kurang macam ini "Kita bela lembu mungkin tidak di rasakan pada masa ini tetapi 100 tahun akan datang genearasi kita akan merasainya dengan tidak perlu mengimport daging2 lembu dari luar". Ini plan 100 tahun akan datang. Ini baru pemimpin. Mari kita mengundi di laman sesawang saya di http://www.1informative.com

Kerajaan Tiga Beranak
Imam Besar Mahzab Islam Hadhari
Solidariti bersama bloggers Malaysia