Monday, February 13, 2006

Sang Kelembai 12022006

Jika ada di kalangan pemimpin UMNO yang mengatakan bahawa dirinya tidak penting tapi yang penting adalah UMNO dalam sejarah peradapan Melayu maka salah satu insan tersebut adalah Hussein Onn ( Selepas itu Tun ),kerana beliau adalah satu-satunya manusia yang membuat keputusan mengejut dengan meletakan jawatan sebagai Perdana Menteri dengan cara tidak boleh dirayu lagi. Bila beliau tidak bertanding jawatan Presiden UMNO maka ini menyebabkan beliau kehilangan jawatan Perdana Menteri.

Tun Hussien Onn tidak menerima rayuan dan tidak memberi membuat satu tempoh tertentu untuk meletakan jawatan. Sejarah UMNO pernah menyaksikan Datuk Abd Manan Othman meletakan jawatan sebagai Menteri Pertanian hanya semata-mata kerana kalah bertanding jawatan Ahli-ahli Majlis Tertinggi UMNO.

Tapi sekarang banyak Menteri-Menteri UMNO lebih buruk daripada tembok atau dinding yang dilakar dan conteng dengan macam-macam perkataan. Mereka terus memegang jawatan atas alasan itu "prerogative" Perdana Menteri untuk melantik Menteri-Menteri beliau.

Jika seorang Perdana Menteri yang cerdik dan berakal sihat sudah pasti dia akan merujuk perkataan yang tertulis dalam Akta Tugas-Tugas Menteri Dan Timbalan Menteri yang jelas menyatakan bahawa seorang "Menteri hendaklah melaksanakan kesemua dasar yang dipersetujui oleh perhimpunan agong partinya (dalam ketiadaan perhimpunan agung mencukupi mesyuarat parti) dan dia akan dibantu oleh seorang Ketua Setiausaha, dan Menteri boleh menolak nasihat Ketua Setiausaha".

Amalan itu hanya dipakai oleh Menteri-Menteri yang dari luar UMNO dan bagi UMNO dasar-dasar parti semenjak zaman Tun Dr Mahathir Mohamed sehingga sekarang hanya menggunakan akal fikiran sendiri dan jika dirujuk kepada parti hanya sebagai makluman, maka jadilah Majlis Tertinggi sebagai "rubber stamp" tanpa peranan untuk memberi sebarang kontribusi dalam membuat dasar.

DS Samy Vellu hari ini dikritik hebat. Beliau telah dianggap sebagai pembohong dan kuat putar belit sebagaimana perpatah Melayu menyimpulkan "cakap macam keling" sehingga timbul desakan untuk beliau meletak jawatan. Maka berkatalah Perdana Menteri "bahawa itu terpulang kepada Menteri yang berkenaan untuk meletak jawatan", maka ayat itu jelas menunjukan bahawa soal "prerogative" Perdana Menteri untuk melantik dan membuang tidak kepada semua orang tetapi sebaliknya "prerogative" itu hanya untuk ahli-ahli UMNO yang beliau menjadi Presiden.

Maka orang-orang UMNO yang jadi Menteri seperti DS Hishamuddin Hussein mesti mengatakan bahawa "Kami ahli-ahli UMNO dilantik menjadi Menteri kerana itu adalah "prerogative" Presiden UMNO yang menjadi Perdana Menteri dan kepada yang lain terserah kepada "prerogative" Presiden parti masing-masing untuk Perdana Menteri melantiknya."

Sebagai pembuktikan fakta, pernah berlaku krisis dalam MCA, yang mana Presiden MCA masa itu, sebelum dikalahkan dalam pertandingan merebut jawatan Presiden telah mencadangkan untuk membuang beberapa Menteri dan Timbalan yang tidak sehaluan dengannya dan Perdana Menteri pada waktu itu dengan senang hati turut membuang Menteri dan Timbalan Menteri itu tersebut.

Begitu juga dalam UMNO, bila Perdana Menteri menang semula jawatan Presiden partinya, kerja yang sulong dilakukanya ialah membuang Menteri-Menteri dan Timbalan Menteri yang tidak menyokongnya. Ini juga dilakukan oleh MIC, bukan sahaja beliau tidak mencalonkan Timbalan Presiden partinya untuk bertanding dalam pilihanraya yang pada masa itu memegang jawatan Timbalan Menteri, malah berlaku seorang Timbalan Menteri MIC bertukar menjadi Setiusaha Parlimen.

Kesimpulannya perkataan "prerogative" sebagai perisai menghalalkan tindakan Perdana Menteri untuk melantik Menteri atau Timbalan Menteri, sebenarnya tidak wujud sebaliknya ia hanya alasan untuk ahli-ahli UMNO kekal memegang jawatan. Oleh yang demikian takrif perkataan "prerogative" itu tidak meliputi syarat sebeanrnya lalu kena terimalah apa kata Presiden parti-parti gabongan. Ini lah yang menyebabkan terlalu sukar untuk membuang seorang Presiden parti macam DS Samy Vellu.

Sang Kelembai: Satu-satunya orang yang ada "prerogative" menulis apa sahaja berdasarkan fakta sejarah dan pembukti masa kini.

No comments:

Kerajaan Tiga Beranak
Imam Besar Mahzab Islam Hadhari
Solidariti bersama bloggers Malaysia