Monday, February 20, 2006

Sang Kelembai 20022006

Betapa pun rombakan Kebinet minggu lalu tidak seperti mana yang diharapkan oleh rakyat termasuk ahli-ahli UMNO sendiri. Mereka berharap supaya Perdana Menteri menghormati keputusan UMNO dalam pemilihan 2004. Sepatutnya mereka yang di pilih dinaikkan pangkat dan yang kalah dibuang.

D.Shafie Salleh tidak disenaraikan kerana semua orang tahu masalahnya dengan beberapa Naib "Chancellor" termasuk dengan satu Universiti yang Naib Chansellor, adalah anak Selangor, yang mana Pro Chansellor Universiti itu sendiri Sultan Selangor telah buang, maka kalau anak Selangor "yang dia pun asal Selangor" tak boleh dipertahankan, apa lah harapan orang Selangor kepada dia.

Tetapi semuanya akibat kepada seorang yang bernama Hassan Ali, nak kata nasionalis tak juga. Kalau semua perkara berurus dengan dia melalui Menteri jawablah tak lulus tapi kalau melalui yang lain pasti lulus, Sang Kelembai ada pengalaman dengan dia ni. Malah seorang Pengerusi Universiti bekas Menteri, langsung tak hendak jumpa dia.


Maka jika D. Mustafa Mohamed yang terkenal dengan Kelantanis, Hassan Ali juga orang Kelantan maka selamatlah dia di Kementerian itu. Tak lama lagi kita akan melihat lambakan orang-orang Kelantan memegang jawatan di Universiti. Alasan pemindahan D. Mustafa Mohemad ke Kementerian Pengajian Tinggi kerana dia pandai jaga pelajar, sehingga persatuan pelajar semuanya pro UMNO menang dalam pemilihan persatuan pelajar.

Satu pertanyaan yang tidak pernah hendak ditanya, sekian lama UMNO menguasai persatuan pelajar, selepas belajar dan mendapat pekerjaaan ke mana pelajar itu pergi?

Dalam Pemuda UMNO sendiri pun tidak terdapat bekas-bekas pemimpin pelajar menganggotanya, tapi pada yang lain seperti ABIM dan PAS terdapat beberapa nama bekas-bekas pemimpian persatuan Pelajar di IPTA/S menganggotanya.

Soalnya pelajar juga main politik, baiklah sokong UMNO di Kampus bagi dapat kemudahan, lepas itu kalau dapat peluang dan dapat kerjs, cakap sokong sahajalah. Oleh itu jika D. Mustafa Mohamed, tugasnya di Kementerian itu untuk jaga pelajar-pelajar, samalah dia dengan penjaga reban ayam, masa terkurung, pelajar tu teranggok-anggok dan kalau diajar sesekali tergeling-geling, tergeling-gelinglah dia seperti yang diamalkan oleh Pemuda UMNO.


D. Mustafa Mohamad adalah kalangan Menteri NATO (No Action Talk Only) UMNO dengan teori ekonomi kais pagi makan pagi, kasi petang makan petang. Bayangkan MTen menceritakan kehebatannya mencadangkan supaya diperbuat satu pelan tindakan masukan pelancong Arab untuk meningkatkan ekonomi negara. Mana dia belajar teori ekonomi itu pun kita pun tak tahu. Kemungkinan kurang aktifnya ekonomi negara sekarang hanya di kira berpandukan pemakaian indek, bila malam dalam jam 10 malam di Kuala Lumpur dan bandar besar besar lain kosong dan lenggang adalah pencapaian beliau bila mengetuai MTen.

Tugas utama beliau di Kementerian Pengajian Tinggi ialah mencari kualiti, maka ini bermaksud Barisan Nasional selama ini tidak dapat menempatkan kualiti dalam pengajian tinggi walau pun sudah sampai 49 tahun kemerdekaan.

Sepatutnya beliau tumpukan dahulu kepada tenaga pengajar di IPTA/S supaya mempunyai kualiti yang terbaik dan jika perlu beri mereka biasiswa atau galakan pelajar untuk melanjutkan pelajaran di luar negeri, supaya bakal-bakal tenaga pengajar diIPTA/S yang mempunyai pemindahan idea dan pengalaman dan tidak seperti sekarang ini, banyak tenaga pengajar hanya mendapat pendidikan dan latihan dalam negeri.

Bayangkan hasilnya kepada pelajar kita sekiranya mereka di didik dengan tenaga pengajar berkelulusan Master dan Phd dalam bidangnya tidak seperti sekarang ini, betul-betul tenaga pengajar di IPTA/S sama taraf dengan cikgu sekolah rendah.

Soalnya wang jangan dibangkitkan kerana itu kehendak Islam Had Hari dan ayatilah apa kata junjungan kita Nabi Mohamad S.A.W "tuntutlah ilmu sampai ke negeri China" kalau beri alasan tak ada wang untuk menghantar tenaga pengajar di IPTA, jangan bercakaplah soal Islam Had Hari.

Sang Kelambai; Seorang ilmuwan Islam Dr As-Siba'i mengatakan "Aku ingin memberi contoh dengan diri sendiri agar orang yang datang ke Fakulti ini hanya berfikir; apa yang ia dapat berikan untuk fakulti ini, bukan apa yang ia dapat dari sana".

No comments:

Kerajaan Tiga Beranak
Imam Besar Mahzab Islam Hadhari
Solidariti bersama bloggers Malaysia