Tuesday, February 21, 2006

Sang Kelembai 22022006

Sekarang ini, menteri-menteri Umno yang menjalankan tugas di Kementerian baru sedang sebok membuat berbagai-bagai kenyataan bila masuk pejabat mereka masing-masing. Dalam keghairahan mereka ini, ada yang membuat dasar-dasar sendiri tanpa mengambil kira bahawa dalam sistem kerajaan berparti, semua dasar hendaklah di rujuk dahulu kepada parti dan kemudian dibincangkan di peringkat kabinet.

Satu kenyataan yang agak aneh ialah seorang yang sudah dua kali bertukar Kementerian dan sebaik sahaja masuk ke Kementerian yang ketiga ini terus membuat kenyataan mengenai "bigfoot" dan memperkecilkan beberapa usaha yang dilakukan oleh pertubuhan bukan kerajaan mengenai isu ini.

Inilah minda Menteri yang hadir tanpa berfikir dan wujud hanya untuk kepentingan dirinya sendiri dan dapat kekal jadi Menteri kerana berkahwin dengan janda yang bertugas sebagai pengacara dan sudah dua kali berlaki.

Jika kita lihat kenyataan itu maka dengan sendirinya ia bercanggah terus dengan kenyataan D. Abd Ghani Othman yang memperakui haiwan itu ada di Johor. Persoalannya yang mana satu betul? Kenyataan Menteri yang kalah Majlis Tertinggi UMNO atau seorang Menteri Besar yang haiwan itu berada di dalam negerinya.

Kalaulah Menteri ini cerdek tidaklah dia tersillap mengisi borang bertanding pilihanraya di Perlis, mungkin Allah nak selamatkan rakyat Perlis dari dapat Menteri Besar yang badan besar macam gajah tapi tumpul otaknya.

Selaku Menteri yang bertanggungjawab dalam soal binatang buas dan binatang yang mahu pupus, beliau sepatutnya lebih bertanggung jawab membuat kenyataan. Menteri ini kekal hanya kerana beliau kawan se bilik Perdana Menteri sewaktu belajar di Universiti dulu.

Menteri ini sepatutnya di buang dari kabinet kerana gagal sewaktu memimpin di Kementerian lamanya. Banyak isu yang tidak selesai antaranya kegagalan mengesan hampir 50 ribu orang pelawat China yang tidak melapur balik di pintu imigeresen selepas tempoh pasti tamat.

Untok tempoh yang akan datang ini , itulah mentaliti Menteri dalam kabinet "Valentine" yang akan bertugas nak menjaga kehidupan 24 juta umat di Malaysia. Kita risau melihat sindrom penyakit berjangkit seperti virus " I don't know" dan "I don't know too" yang melanda menteri - menteri dalam kabinet "Valentine " ini.

Bagi Azmi Khalid, sewajarnya beliau membuat kenyataan untuk memberikan kerjasama kepada semua pihak bagi mengesan makluk itu bersama - sama dengan NGO luar negeri.

Sekiranya makluk itu ditemui, maka dengan sendiri duit iklan menjual Malaysia dapat diselamatkan sempena Tahun Melawat Malaysia 2007, kerana dengan sendirinya nama Malaysia akan menjadi sebutan dan kehadiran beberapa ahli saintis mengkajinya. Diwaktu yang sama di harap pasukan juru gambar dari "Discovery" dan "National Geographic" akan merakamkan keunikan hutan Endau Rompin bagi tujuann promosi.
Malangnya apa yang boleh kita buat kerana Perdana Menteri memerlukan Menteri-Menteri yang beristerikan artis, mungkin dapat mengurangkan kos dalam majlis-majlis kerajaan, kalau nak Pengacara boleh minta Normala Shamsudin dan sekiranya memerlukan penari setengah bogel boleh ambil Tiara Jacqulin tapi ada seorang lagi Menteri yang punya isteri seorang artis tak boleh kehadapan kerana dia pelakon filem silat.

Sang Kelembai: Pelik juga melihat kerja pertama Azmi Khalid, pergi tengok projek pembetungan air. Sepatutnya dia pergi ke Labis, tengok orang kampung yang penyokong UMNO sama ada sudah dapat pampasan ke belum kerana kampung tercemar dengan bahaya toksin

1 comment:

Anonymous said...

buang semua lagi baguih...kabinet caca merba

Kerajaan Tiga Beranak
Imam Besar Mahzab Islam Hadhari
Solidariti bersama bloggers Malaysia